Att grålumppappa

En sak stod klart; det finns inga instruktioner vad gäller grålumpapp. Liggande eller stående? Mycket eller lite rivit? Hur mycket lim är "rikligt"? 

Min gissning är; gör som du känner.

Vi gjorde såhär:

Efter ett odemokratiskt beslut om att låta 50x60-rutorna var stående kunde vi sätta i gång. Eftersom cellulosalimet skulle svälla i en halvtimme, fick det inleda dagen, innan vi satte fyr i kaminerna. 

Står det att du ska vispa ordentligt - vispa ordentligt!

Sedan förberedde vi vidare. Vi kapade rullen på mitten.


För att riva arken upptäckte jag att det var enklast att dra ut rullen åt sidan, sedan riva av mot en bräda. Kan verka logiskt för er, men ni anar inte hur många olika och ojämna sätt en kan riva på... 


Anyhow. Jag rev, smetade på med klister och sedan vek jag i hop arken så att de fick svälla i 5-10 minuter, upp till några timmar går bra.



I början använde vi för lite lim. Rikligt betyder med andra ord att limmet ska flyta ordentligt. Dock har vi kört på att först mätta hela väggen med lim, sedan smaskar vi på ännu mer precis innan arket sätts upp. Verkar fungera bra! 


Sen snurrade det på, vi insåg att vi inte tagit bort tapet på några lister, drog ut skruvar, limmade extra under de första papprena osv.


Visst ser grålumppappen väldigt go ut? Nästan ullig i strukturen...


Det började skymma, men vi har finfin belysning även under kvällarna. R murade upp väggen på sina ställen i går, så där kunde vi inte grålumpappa idag. 

I morgon gör vi klart grålumpappning, stryker med tunnt limvatten och förbereder för nästa dagmed limfärg. Insåg att det först är möjligt på tisdag, så vi behöver mustäta uppifrån, knacka ner färgen(slipa ner?) runt kaminens plats och laga ett sönderbränt hål i golvet. 

Det är skönt att allt närmar sig att faktiskt kunna bo här.

Så; grålumpapp som ännu inte torkat à la 1800-tals style alt. industriell touch:
Skönt med ombyte mot allt trä, i varje fall! Vi får väl se om vi hittar allt på golvet i morgon ;-)
 







#1 - - Natalie:

fin blogg!

Svar: Tack! Såg att du också kör mycket av de naturliga produkterna - kul!
Sara

#2 - - Anonym:

Vi använder lumpapp en hel del. Men skippade helt att dela den i rutor och använde det som "återställare" Eller tapet som vi målade på med äggolietempra. Blir en varm struktur i lumpapp.

Svar: Ja, visst blir det! Framöver tänkte jag ge mig på äggoljetempera, verkar som en fantastisk färg! Vi har valt limfärg som en bas att sedan tänka till med andra färgval, när vi har bott in oss :-)
Sara

#3 - - Anonym:

Måste titta förbi en dag. Blir toppen det där ju!

Svar: Tack, och bara kom! Vi är där i morgon också, sedan varje helg :-)
Sara