Ett år som husägare

Nu har vi ägt Rydsbo i ett år. Jag tänkte därför passa på att visa er hur det såg ut när vi tog vid, och kontra med hur det ser ut idag.
 
(Eller ja, inte helt hur det ser ut idag. Ni vet ju att vi har vansinnigt mycket flyttlådor överallt i hela huset, men jag tänkte visa det som vi har förändrat under året. Känner mig grymmans stolt när jag ser det!)
 
Därute var det väl en mindre misär, det ska vi nog inte sticka under stol med. En del gjorde allt de kunde för att övertyga om att inte köpa huset, medan min egen far sa: "Jaja, ni får ju göra era egna misstag".
 
Såhär såg det ut där hästarna gick:
 
 
 
Troligen har vi hästarna att tacka för den snabba etableringen av gräsmatta igen, för nu ser det ut såhär:
 
 
 
 
Som ni ser har det dessutom tillkommit en länga, som just nu gör att stökigheten hamnar på ungefär samma nivå som när vi började här ;) Men! Det går framåt! Just nu putsar de innan frosten.
 
Vad har vi mer gjort då? Lite isolering har vi slängt upp på råvinden, men ingenting annat har vi gjort däruppe och kommer troligen inte heller att göra. Det får framtiden utvisa.
t
 
 
 
Barnkammararen var ju inte det roligaste jag har sett. Orange är int emin färg, helt enkelt, och gör lätt att ett sovrum blir oroligt. Det satt gips på väggarna, vilket i sig inte är någon fara vid giftfri renovering, men de hade målats med akrylfärg. Ut!
 
 
 
 
Såhär ser det ut idag:
 
 
I vårt blivande sovrum ska vi sätta upp taket i helgen. Men såhär såg det ut för ett år sedan, då var det inte ens ett eget rum, utan det var en halvvägg som skiljde det från salen.
 
 
 
 
När en ser alla bilderna så börjar en inse vad vi har hållit på med om helgerna under detta året. Ibland får en känslan av att inget ha blivit gjort, men minsann vad det händer saker! Mycker rivande och mycket uppbyggande med.
 
Vi har ju inte gjort det enklare för oss genom att ha giftfritt hem som ambition. Det har inneburit att vi får välja gedigna material som råspont när en väg sätts upp, i stället för någon skiva med formaldehyd(gips hade också varit okej, men vi vill kunna sätta upp grejer också...)
 
Såhär långt har vi hunnit idag:
 
 
 
Nya fönster, pappaspänt, tapeter ochnytt golv samt lagad skada i golvet. Puh! Och än är det inte klart ;) Snart komemr ni att få bättre bilder därifrån!
 
Salen såg ni skymtas i bakgrunden. Såhär såg det ut när vi tog över:
 
 
En brandskada vid kaminen, även i golvet, en drottning som längtar efter spissvärta och en vägg som de hade kladdats lite här och var. Vi rev ner inpå råsponten, tog ner gipsskivor och rev ner taket(precis som i de andra rummen.
 
Såhär ser det ut nu(elle rnu och nu, detta är från min födelsedag i april. Det har inte hänt något mer sedan dess, än att vi har fått ett enormt flyttlådestök!)
 
 
Ni vet ju att vi har slitit som djur med detta rum(mest på grund av okunskap, men mycket att riva ner), och det är faktiskt inte klart än. Det ska sättas upp trekvartsstavar och lite lister också. Vi funderar på vad vi ska göra med taket, då limfärgen inte alls blev vad vi önskade.
 
De andra rummen har vi inte gjort något permanent i, men i vårt nuvarande sovrum målade vi också med limfärg(som ni förstår var jag rätt glad i denna färgen till en början, men rekommenderar inte den till någon numera.)
 
Såhär såg det östra nuvarande sovrummet ut när vi tog över:
 
 
Här ser ni också hur golvet såg ut när vi flyttade in. Vi slipade golvet i hela huset, och därmed försvann den hundlukt som var extremt stark förut. Golvet var rätt så repat, så vi såg ingen anledning till att behålla det. Tapeten härinne är någon typ av pvc skulle jag tro, för det var svårt att måla limfärg på enstaka ställen. Så giftfritt sovrum har vi knappast än.
 
Såhär ser det ut nu:
 
 
Jag vet inte riktigt vad som vår sättugnsplatta är fixad med, men det verkar inte vara ugnssvärta. Den i vårt sovrum ska få en omgång snart, men denna får vara tills vidare. Deta rummet är det planerat att sätta alla lådor och ha lite at hänga tvätt i så fort vårt sovrum är färdigt. Det kommer att lösa vårt nuvarande kaos, förhoppningsvis redan till jul. Lite mer än en vecka till första advent...
 
Men jag vara ju inte riktigt klar därute. När vi flyttade in körde flera bilar fast ute på gårdsplanen, då vi inte hade hunnit att grusa upp den. Peter hjälpte oss med att dra av översta skiktet av lervälling, det blev en hel del att köra i väg med. Men någon stensättning fann vi inte. Kullersten är framtidsdrömmen, men den får också avvakta tills vidare.
 
Här var även en halvrasa länga, som nog kunde skrämma en del.
 
Såhär såg det ut när vi tog över:
 
 
Inte konstigt att en del vänner bara kunde få ur sig hur fin utsikten var, när ett sådant schbrak står på gården. Men vi rev, bevarade vad som gick att bevara, som dörrar, fönster, takpannor och lite annat. Den halvan som std kvar funderade vi på att fixa upp, den såg någorlunda frisk ut, men vid rivningen insåg vi att det inte var möjligt.
 
Placeringen av längan i stort gjorde det omöjligt att ta in en lastbil, så därför valde vi att bygga upp den längan som brann ner på fyrtiotalet i stället.
 
Men såhär ser det ut idag:
 
 
Npgr aav bilderna är från tidigare i år, det har tillkommit en del grushögar till och annat smått och gott. En byggarbetsplats.
 
Som ni har sett på bilderna så är fasaden inte i bästa skick. Det ägnade R sig åt att ändra på i somras.
 
Såhär såg gavlarna ut för ett år sedan:
 
 
Såhär såg det ut när det var nykalkat och när vi måla verandadörren:
 
 
På den sista bilden är fasaden nykalkad, men det är innan vi har hunnit att byta källardörren. Tjusigt, va?
 
Ett år på Rydsbo, kanske det längsta i mitt liv... Jag känner djup tacksamhet och kärlek över det faktumet.
 
#1 - - Evelina:

Vad härligt det är att se hur mycket som hänt. Kan förstå om det känns som att det går långsamt, men nu ser man ju hur fantastiskt mycket som hänt. Kul att se :-D

Svar: En bra påminnelse! fota är bra, kan inte göras för mycket!
Sara

#2 - - Towa:

Vilket jobb ni har gjort! Så jäkla målmedvetna! Fina Rydsbo. Måtte ni va enormt stolta Mvh utsikten är fortfarande fantastisk, men det är ert hus också. Så mkt kärlek ni byggt in där!

Svar: Ja, en får verkligen skörda. liiiite till, sen blir det njutningstakt på renoveringen 😄
Sara

#3 - - Hans Rydsbo:

Vår familj härstammar från Sköne och heter Rydsbo i efternamn