Källarpyssel

Vissa dagar så kan jag göra något. Den ena källardörren har jag stört mig på sedan jag flyttade till Rydsbo. Alla fönster och dörrar är blå, men den har kvar den forna gröna färgen.

Men! Nu! Äntligen! Vi har bestämt oss för vilken färg vi vill ha på längan och därmed på boningshuset. Därför kunde jag äntligen göra följande förändring :

Giftfria kostnader

Nu när vi har renoverat i ett och ett halvt år händer det saker både ekonomiskt och i ens mående.

I samband med bebisens nedkomst i oktober kommer en renoveringspaus att inträda, välbehövlig av båda anledningarna ovan.

Jag funderade idag över ens nål och strävan, över att vilja leva giftfritt och hur det påverkar ekonomi. I allmänhet tar en igen vad en förlorar i gungorna på karusellerna. Men vardagen blir ändå dyrare. Jag borde nog göra en kalkyl på det.

Jag insåg också något annat som är lite tråkigt; jag kommer att behöva jobba mer ju fler barn vi skaffar. Att tiden kommer att få prioriteras annorlunda. Egentligen hoppas jag att jag har fel, men anar att det inte är fallet. En räknesak även det.

Jag börjar förstå att tiden kommer att vara annorlunda. Jag blir anorlunda. Att om vi skaffar två barn tätt så kommer köksrenoveringen inte förrän om fem år.

(att den är angelägen är för att jag vill förenkla för mig själv, vårt nuvarande är katastrofalt dåligt planerat och vi har ingen tvättstuga att gömma ren tvätt i. Kanske ingen allvarlig anledning, men drygt att leva med.)


Nä. Nu ska jag lägga mig, det känns som om hela livet är på avigan idag, så jag hoppad att mina hormoner samarbetar bättre i morgon.

Babynestet är min egen kreation, sydd med vintage-tyg i bomull och stoppad med boveteskal, precis som de madrasser jag sydde till spjälsängen. Det en förlorar i gungorna tar en igen i karusellen, hoppas jag.

Att göra sin egen äppelmust

Vi har ohyggliga mängder äpplen på tomten, vilket jag anar att vi inte är ensamma om.

I fjor tog vi hand om en bråkdel av skörden genom att göra hemmagjord äppelmust som vi pastöriserade. I det tillståndet håller det sig i 1-2 år. Efter 4-5 månader ska den vara som godast.

1. Sterilisera flaskor
För att slippa frysförvaring och konserveringsämne: sterilisera flaskorna.

Lägg tidningspapper och sedan bakplåtspapper på en plåt i ugnen. Stoppa in nydiskade glasflaskor utan kork i den kalla ugnen. Ställ ugnen på 100 grader och stäng luckan. Låt de vara inne i en halvtimme. Stäng av ugnen och låt flaskorna svalna.

Koka korkarna i vatten samt koka den del du tänkt att skumma av äppelmusten med.

2. Gör must
Jag slänger ner hela, oskalade fallfruktsäpplen med kärnhuset kvar i min råsaftcentrifug och häller över det i en gryta. Biltema har en perfekt med rostfri tappkran. För mindre besk smak kan kärnhuset tas bort, det gäller främst små, små äpplen.

Eller:
Om du inte har en gryta med tappkran;
Alternativet är att sila äppelmusten i en saftsil och sedan hälla över det på de sterila flaskorna, så fullt det går.

3. Pastörisera äppelmust.
Värm äppelmusten i grytan till 70-80 grader i ca 20 min. Skumma av äppelmusten. Tappa sedan musten i de sterila flaskorna.

Eller:
Om du redan har hällt opastöriserad must på de sterila flaskorna;
Sätt på korken och lägg in i kall ugn. Sätt ugnen på 70-80 grader och stäng luckan. Låt de vara kvar i ca 20 min efter att ugnen har uppnått rätt temperatur. Stäng sedan och låt de svalna.

----------------

Förvara flaskorna mörkt och svalt. Ingen regel jag har följt stenhårt, vår har bara stått mörkt och klarat sig fint under ett års tid, bara 2 flaskor som har jäst eller möglat.

Visa fler inlägg