Kvällsrunda i trädgården

Kikar runt lite i kvällen. En extremt torr höst får mig att fortsätta vattna. Mina pumpor trivs än som tur är, den lokala pumpatävlingen äger rum om en månad och det ser lovande ut för vår del. Ska bli kul att se hur andra har det.

Märkligt nog hittade jag kål som kommit på nytt i min misslyckade ruta i trädgårdslandet. Skoj att se!

Jag fann en mängd japanska lyktor som jag plockade in. Växterna har blivit kringflyttade mindre varsamt av grävskopa, men likväl kommit igen. De är vackra och kul att något kommer även när bebisen fyller år.

Jag samlar in lite fröer av de planter som syns på de två nedersta bilderna. Vad är det för ngt? Är det överblommade ruccola?

Jag ser framemot att täckodla i denna ruta med potatis under nästa år, så att jorden kan bli fin inför framtiden.

The swedish grace i salen

När vi flyttade in blev jag hänförd över det faktum att gården är från 1800-talets mitt. Jag såg det som en stor möjlighet att återskapa en äldre tid än vad som en brukar att se.

Det gjorde att jag sökte upp gamla metoder som limfärg, vilket har visat sig vara ett av de största misstagen jag har gjort. Jag glömde helt enkelt bort att googla "limfärg problem" alt. "limfärg nackdelar", vilket jag annars gör med det mesta jag föresätter mig gällande konsumtion och nya metoder.

Men oavsett så har min 1800-talsromantik lagt sig efter de senaste två morsdagsaktiviteterna, där vi besökt bondgårdar från den tiden i hembygdsparker och på kulturen i Lund. De låga taken, mörka rummen, allmogemålningarna och det unkna tilltalar mig inte.

Vårt hus renoverades grundligt runt 1915/1920 då de flesta spår av 1800-talet raderades. Mestadels är det fönstrena som är kvar som skvallrar om förrförra seklet.

The swedish grace dominerade under denna tiden och präglades av det ljusa och luftiga. Stilen blev världskänd och är precis det jag älskar!

I framtiden ska vi göra om väggarna i salen och tvätta ner limfärgen till förmån för en tapet. Det var tanken från början men jag visste inte att jag skulle vara tvungen att tvätta ner eländet innan jag tapterserar... Men det dröjer innan vi prioriterar det rummet i vilket fall 😊

Kikade på lämpliga tjugotalstapeter från tiden och fastnade för dessa två från Lim och handtryck:

Som nytt - och i mina drömmar

Färgsättning kan ju vara det svåraste som finns. För att vara traditionell bör en använda gröna portar,tänkte vi. Men då behlver fönsterna med vara gröna, och det ville inte jag. Tja, ljusa fönster är ett byggnadsvårdiskt korrekt vis också.

Men! Jag åkte till favvoaffären Färg från förr och får råd. Men hjälp av Ottosons linoljefärg "Bergblå" blev resultatet på källardörr ljuvlig och vi kunde inte bärga oss utan att måla portarna i år.

(ni vet väl att regeln för målning med linoljefärg utomhus är att göra det med månader utan r, dvs maj-augusti. Sen får en vänta till nästa år med målandet)

Såhär blev Bergblå!

Visa fler inlägg