Om innertak på 1850-talet och 1920-talet

Idag har jag frågat lite kunnigt folk om innertak, då jag själv gått bet på att finna svar. Jag är med i byggnadsvårdsföreningen och vet att det går bra att fråga folk från regionmuseet också.
 
"Hej!
 
Jag har köpt en skånelänga från 1850(troligen). Vi planerar att byggnadsvårda huset, då mycket är oförstört eller lätt att återställa.Under ca 1920-talet har huset genomgått en större renovering, då tillkom två glasverandor.
 
Min fråga gäller salen i huset. När vi kikade under pappen såg vi att bjälkarna var inklädda med pärlspont. Var det vanligt att klä taket med pärlspont även i en sal? De har spacklat emellan ojämnheterna för att få en jämn yta innan man tog papp över.
Om vi vill återställa  till 1850-talet, vad är ett lämpligt innertak? Hade man någonsin synliga bjälkar eller är det handhyvlat kilsågat virke som gäller?
 
 Om vi vill följa 1920-talsrenoveringen, hur bör vi då tänka gällande innertak?"
 
Nu har en av regionmuseets experter på allmogebebyggelse svarat:
 
"Hej!
 
Nu vet jag inte hur salens tak ser ut och kanske inte ni heller, men hur ser det ut under pärlsponten? Finns det kvar papp eller märken efter pappspik kan man anta att det varit ett pappspänt tak före sponten. 
 
Vid 1800-talets mitt kan det ha varit ett väldigt enkelt tak, utan vare sig papp eller brädor och kanske bara målat i vitt eller någon annan färg. 
 
Handhyvlat kilsågat virke har bara använts till golv. 
 
Pärlsponten är troligtvis från 1920-talet, tidigast från tidigt 1900-tal, och ja, det kan ha satts upp i en sal. När man sedan pappspänt taket ovanpå det har man låtit sponten sitta kvar, som extra isolering. 
 
Vad ni väljer för "stil" beror väl på vad ni väljer att sätta för prägel på hela huset. 1850-talets stil var mer bjärt och det var då de vit- och koboltblå tapeterna blev populära (som Lim och handtrycks tapet "Erken").
 På 1920-talet var det dovare färger och mer skira mönster. 
Frågan är vad ni gillar, vad huset passar bäst med och vad som finns kvar. Att helt och hållet skala bort allt ner till originalskikt brukar vi inte rekommendera, dels för att man tar bort husets historia och dels för att man omöjliggör för efterkommande att ta del av denna. Finns det funktionella delar från låt säga 1960-talet och de är anpassade tycker inte jag att man ska ta bort det. 
Som huset ser ut på utsidan präglas det mycket av 1800-talet. Verandor blev populära kring sekelskiftet 1900 och signalerar inte just 1920-tal. 
 
Tidskriften Byggnadskultur har rätt mycket seriösa artiklar om stort och smått vad gäller inredningsdetaljer. Hoppas att ni blivit klokare."
#1 - - Odd:

Innertak eller ej. Jag har själv frågat, o varit indragen i en väldig debatt om innertak eller ej. I mitt fall = västra mellansverige/mellannorge så kom vi fram till att det var ekonomin som avgjorde. Hade man råd så satte man innertak. Det var ju inte fint att ha naket timmer. I ditt fall är ju frågan...vilken ekonomisk status hade den som byggde huset..

#2 - - Ove Nordström:

Hej,

Är lite nyfiken på om det blev ett handhyvlat och kilsågat innertak? Vi är själva i valet och kvalet, handhyvlat eller bara maskinhyvlat.....i ett hus byggt 2004, men i gammal stil med exempelvis kilsågade furugolv som är lutade.......kanske du har några råd att ge?

Svar: Hej Ove!

I salen drog vi bort all pärlspont på bjälkarna, så att den råa ytan kom fram. Då bestämde vi oss för att även ta en titt mellan bjälkarna.

Det resulterade i att vi rev ett lager gips, sedan en tunn skiva av någon typ av plywoodskiva(välspikad o satt vansinnigt väl fast). Och så framträdde loftets golv och därmed vårt nya innertak!

Det är kilsåg och handhyvlat , större delen i varje fall. Vi har målat det med opigmenterad limfärg :-) kanonfin matt yta, men på grund av det gamla virket har vårt fått gula o bruna fläckar - vilket stör oväntat lite!

Men i vilket fall; mitt tips är att hålla utkik efter handhyvlade å kilsågade brädor på blocket, det verkar dyka upp då och då med ojämna mellanrum.

Om en inte har tiden så kan det vara en idé att fråga på det lokala sågverket, det behöver inte bli så dyrt med kilsågat. Efteråt kan du då dra med en handhyvel för den rätta känslan.

En faktor att ta med är också hur rakt allt övrigt är. Organiska former smälter ofta in på många ställen, men det är bra å låta det reflekteras i något annat också :-)
Sara