Längans första etapp klar

Sedan ett tag tillbaka är längan klar, i denna etappen. Vi ska få nya portar också, men det har vi inte så bråttom med.

När jag såg ett avsnitt av husdrömmar blev jag så tacksam över hur vår snickare har varit förstående och inläst på alternativa metoder.

Vi har anlitat en snickare som vi haft förut i förra huset och som vi känner. Det känns väldigt skönt när det går att gaffla lite och få goda råd om ditten och datten, innertaket exempelvis. En gammaldags och giftfri lösning som jag inte hade kommit på själv.


En helt igenom konventionell snickare hade avfärdat från start, men vår säger att vi löser det. Precis som det ska vara, och mer nöjda kunde vi knappast ha blivit.

Jag tror att mycket viktig kunskap har gått förlorad i Sverige bland snickarna. Ja, inte byggnadsvårdare då förståss, som tidigt har insett problematiken. 

Men helt vanliga,  som plastar in huset med färg och plastskikt för att undvika fukt, i stället för att se till att materialen klarar fuktvandring. Som gärna prövar nya och otestade mirakelmaterial som får slängas på tippen efter femton år, medan ett beprövat hade med rätt vård hållit i 150 år.

Nä, tacka vet jag kunskap som bevaras och som vi kan bli påminda av från andra länder. Allbäcks påminde ju fransmännen om hur en tar hand om 400 år gamla fönster på Versailles,  precis som vi en gång fick lära oss linoljefärgens prima egenskaper.
#1 - - Jörgen:

Kul att följa ert projekt. Det kommer att bli hur bra som helst. Får man fråga vem snickaren ni anlitat är?
Mvh
Jörgen Palm, Venestad

Svar: Roligt att höra! Vi har anlitat Wojtech, flitigt anlitad i trakten. Polska byggare har bra koll på gamla metoder, eftersom det inte är lika länge sen de användes i Polen som det är här.

De flesta byggnadsvårdsföretag har lång väntetid, vilket gjorde att vi hörde med vår vanliga. Vi förklarade hur vi ville ha det och om jag inte minns fel var det hans förslag på innertak då vi ville slippa plasten. (Han bygger med konventionella metoder i allmänhet dock, men anpassade sig bra till våra önskemål)

Det är skönt när en är välbekant med sin snickare 😊
Sara